top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSuat Erus

Önemli Duyuru

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2021

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, daha önceden verdiğim sözler haricinde; çevrimiçi/çevrimdışı, sanal/fiziksel seminer, söyleşi, toplantı, video çekimi, köşe yazısı, röportaj vb davetleri geri çevirme kararı aldım. Beslenmeye ilgili veya ilgisiz, tıbbi görüş içerikli sorulara ve ticari ürün tanıtım isteklerine de dönüş yapmayacağım. Veganlık, hayvan özgürlüğü, bitkisel beslenme ve iklim krizi gibi konularda yapılacak bilimsel aktivite, bilimsel çalışma, anket vb konularda, her zaman olduğu gibi elimden geldiğince desteğimi sürdüreceğim. Her konuda bana ulaşmak için e-posta atmaktan çekinmeyin. Ek olarak sosyal medyada da eskisi kadar aktif olmayacağım. Zaten bir süredir eskisi kadar aktif olmadığımı fark edenler olduğuna eminim.

Muhtemelen en aktif olduğum sosyal medya Twitter (@agustos13) olmaya devam edecek. Youtube (vegansaglikpro) hesabımdan da aralıklı olarak video yayınlamaya devam edeceğim. Ama her pazar bir video gelmezse kızmayın. Instagram’da anlık bildirimleri kapadım (ilk olarak telefonun pili teşekkür etti), yine de denk geldikçe farklı tematik hesaplarımdan paylaşım yapmaya devam edeceğim (vegansaglikpro, unsutuz, veganhamile, dogustanvegan, vegankitap). Başladığım Kim Bu Veganlar video/podcast serisinin 4. sezonu için şimdiden sözleştiğim bir çok isim var, onları da aksatmadan aralıklarla çekip yayınlayacağım.

Sosyal medyayı hiç bir zaman para kazanma aracı olarak görmedim. Her zaman için en önemli amacım bildiklerimi paylaşmak ve daha çok kişinin öğrenmesini, biraz da sorgulamasını sağlamaktı. Bu süreçte gerek Youtube, gerekse Instagram algoritmasında ön planda kalmak için düzenli içerik üretme konusu, bir hobiden, yetiştirilmesi gereken can sıkıcı bir ödeve dönüşmeye başlamıştı. Buna rağmen, en çok izlenen konu ve anahtar kelimeler üzerinden video çekmek yerine, düşük izlenme pahasına, popüler olmasa da bilinmesinin önemli olduğunu düşündüğüm konuları anlatmaya devam ettim. Aynı sıklıkta olmasa da aynı tarzda devam edeceğim.

Bu açıklamayı bir sosyal medya detoksu veya bir geri çekilme duyurusu olarak algılamayın. Hali hazırda yaşadığım hayat bana zaten çok boş zaman bırakmıyordu. Bu süreci, bazı işlerimi ve önceliklerimi erteleyip bu işlere zaman yaratarak sürdürüyordum, ama bu zaman yaratma işi gittikçe zorlaştı ve önceliklerim haddinden fazla ertelenmeye başladı. İzlediğiniz videolar, seminerler ve okuduğunuz yazılar dışında bir o kadar da hiç yayınlanmamışlar var. Sebeplerini ben de bilmiyorum, çekip/isteyip yayınlamayanlara sormamız lazım. Veganlıkla ilgili içeriklerimden maddi olarak ne kâr ne zarar ettim, ama hayatta benim için paradan daha değerli şeyler olduğuna inanıyorum, bunlardan biri de zaman. Hiç yayınlanmayacak belgeseller, röportajlar, köşe yazıları için ayırdığım zamanlarım, bilmediğim sebeplerden çöpe gitti diyebilirim. Kaybettiğim bu zamanlar yüzünden veganlıkla ilişkisiz hobilerim bir kenara, hayattaki önceliklerime bile yeterince zaman ayıramaz hale geldim. Sonuç olarak da böyle devam etmeme kararı aldım.

Önümüzdeki günlerde hamile eşim ve çocuğumla daha fazla zaman geçireceğim, akademik kariyerimde yeni sorumluluklarıma daha fazla odaklanacağım, içinde bulunduğum bilimsel çalışmalara daha fazla zaman ayıracağım ve -hiç tecrübem olmadığı için bana hepsinden de zorlayıcı gelen- bir kitap yazacağım. Bu saydıklarımı, bu kararımın bahaneleri olarak değil, sosyal medyadaki vegan varlığımın mağdurları olarak görüyorum. O yüzden beni mazur göreceğinizi tahmin ediyorum.


Suat Erus

14 Aralık 2021



7.246 görüntüleme1 yorum
bottom of page