top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSuat Erus

2023 Özeti

Bir yılı daha geride bıraktık. İki senedir yaptığım gibi, geçen senenin benim açımdan özetini paylaşmak istedim.


Her şeyden önce geçen seneki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.


2023'ün şüphesiz en hakim konusu, Türkiye'de ve bizim evde "Deprem"di. Bu konuda kaleme aldığım bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.



2023 bizim için deprem ve dolayısıyla taşınmanın ön planda olduğu bir yıl oldu. Depremden önce kaydettiğim ve depremden aylar sonra ürettiğim içerikleri paylaşma fırsatım oldu.


2023'te neler yaptım?

Youtube

  • Kim Bu Veganlar'ın 5. sezonu için 11 bölüm yayınladım. Nevşin Mengü ile çektiğimiz bölüm tüm zamanların en çok izlenen KBV bölümü oldu.

  • SiaInsight'ın araştırması doğrultusunda Türkiye'de Kaç Vegan var videosu çektik. Video sayesinde yıllık planlarını bütçelerini değiştirdiklerini ileten firmalar oldu.

  • Şu sıralar Netflix'te yayında olan "Ne Yersen O'sun: İkizlerle Bir Deney" belgeseline konu olan makale ile ilgili makale analiz videosu çektim.

Instagram

  • Instagram'da bu sene ağırlıklı olarak çok takipçili sağlıkla ilgili yanlış yönlendiren içerikler paylaşan hesapları eleştirel tarzda remiks videolar hazırladım. Bir çoğu çok eğlenceli oldu, sinirlenip videoyu kaldırtanlar ve beni engelleyenler de oldu.

  • Takipçilerime sizi veganlıktan alıkoyan bahaneler nedir diye sordum ve gelen cevapları 12 maddeye indirerek "Veganlıkta Endişeye Kapılanlar" isminde 12 videoluk bir seriye başladım. Seriyi henüz tamamlamadım, bu sene tamamlamayı düşünüyorum.

Twitter

  • Twitter ya da yeni adıyla X'te, her zaman olduğu gibi sosyal medyada öne çıkan haberleri eleştirdim. Tahminimden daha az vakit geçirdim diyebilirim.

Patreon

  • Uzun zaman önce açtığım ama yayına koymadığım Patreon sayfamı aktive ettim. Patreon, çok özetle, desteklemek istediğiniz içerik üreticisine karşılıklı/karşılıksız destek sağlayabileceğiniz bir platform. Bir takipçimin önerisiyle hesabımı aktive ettim. Bu satırları yazarken aylık (vergiler hariç) 21$ Patreon gelirim var. Tabi Youtube Katıl'dan (Patreon benzeri sistem) gelen (vergiler hariç) 350₺ ve kendi katkılarımız ile birleştirip Burak Özgüner Öğrenci Teşvik Bursu'na çevirdik.

Yazılı ve Çevrimiçi Basın

  • Independent Turkey'e röportaj vermiştim, o yayımlandı.

  • Gain Tv'de 4x4 programına konuk oldum. "Hangi diyete inanalım?" isimli 9. bölümden izleyebilirsiniz.

Etkinlikler

  • 27 Mayıs'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde 2. Vegan Zirve düzenlendi. "Beslenmenin Evrimi ve Hepçilliğimizin Sorgulanması" isimli sunumumu yaptım.

  • Aynı sunumu 18 Aralık'ta Koç Üniversitesi Vegan Festivali'nde de yaptım.


2024 Planlarım

Açıkçası geçen seneden devraldığımız "yeni eve taşınma/yerleşme" konusu gündemimizi işgal edeceğinden sosyal medyada uzun vadeli bir program yapamadım. Muhtemelen, en az vakit alacak ve en efektif olacak şekilde, sosyal medya üzerinden sağlıkla ilgili içerik paylaşan fenomen hesapları eleştirmeye, anti-vegan haberleri çürütmeye ve yarım bıraktığım Veganlıkta Endişeye Kapılanlar serisini bitirmeye özen gösteririm. Bu sene 1 sezon daha Kim Bu Veganlar gelir mi, umarım gelir. Kafamda bir dolu aday insan var ama zamanım yok. Kitap tekliflerini reddettiğim bir yıl oldu. O yüzden acaba kitaba yönelik bir girişimim olur mu diye düşünemiyorum bile. Acaba yapar mıyım dediğim yeni tek şey belki de bir podcast başlatmak olabilir, bunu düşüneceğim.


Suat Erus

5 Ocak 2023

77 görüntüleme0 yorum
bottom of page